K očkování proti koronaviru se nově mohou registrovat i lidé starší 70 let

1. březen 2021 15:30

Telefon a kartička pojištěnce – to vše je potřeba k registraci k očkování proti koronaviru. Zatímco v lednu systém při registraci lidí starších 80 let kolaboval, teď fungoval bez problémů. K vakcinaci se totiž od pondělí můžou přihlásit senioři, kterým je víc jak 70.

Kdy ale dostanou termín k vakcinaci, zatím v některých krajích není jasné. Třeba v Karlovarském kraji stále chybí vakcíny. Navíc ještě pořád nejsou očkovaní všichni senioři starší 80 let a zdravotníci. Zatímco registr v lednu při spuštění kolaboval, v pondělí ráno fungoval bez problémů. Samotné přihlášení trvalo zhruba pět minut.

Lidé, kteří se chtějí registrovat, na webu nejprve vyplní telefonní číslo, na které jim přijde SMS zprávou kód. Po jeho zadání vyplní formulář. Ten vyžaduje vyplnění jména, adresy, kódu zdravotní pojišťovny a čísla pojištěnce, které u českých občanů odpovídá rodnému číslu. Vyberou také ze seznamu očkovacích míst to, kde se chtějí nechat očkovat.

Čtěte také

Až bude na jejich preferovaném místě volný termín, přijde druhá SMS zpráva s kódem, který umožní termín zarezervovat. Od odeslání zprávy je třeba kód využít do 72 hodin. Další variantou registrace je telefonát na linku 1221.

Očkování v Karlovarském kraji v současné době funguje jen v očkovacích centrech. Praktické lékaře kraj do vakcinace zatím nezapojil, to by se ale už brzy mohlo změnit.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio