Jim Morrison

3. červenec 2020

Père Lachaise je jedním z nejznámějších hřbitovů světa. 26. června 1993 byl vyhlášen národní památkou. Jsou zde pochovány významné osobnosti, jako spisovatel Honoré de Balzac, skladatelé Georges Bizet a Fryderyk Chopin, básník Paul Éluard, malíř František Kupka, stavitel Suezského průplavu Ferdinand de Lesseps a také rockový zpěvák Jim Morrison, který zemřel 3. července 1971. Poslednímu jmenovanému věnuje Zdeněk Raboch tyto Hvězdy, hity, legendy.

O tom jak byla nejen hudební, ale i veškerá umělecká scéna v 60. letech pestrá, svědčí tvorba a život zpěváka, skladatele a básníka Jima Morrisona.

S moderní hudbou se seznámil v době pozvolna odcházejícího swingu a klasického rock a rollu. Stal se součástí hudební scény, které vévodili Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan, Led Zeppelin a stovky dalších skupin a interpretů.

I když vládl soulově zabarveným hlasem, typickým zástupcem této hudby nebyl. Jeho hudba a texty jsou poznamenány literaturou, filmem, politikou, filosofií beat genaration a hippies. Jako člen a vůdčí osobnost skupiny Doors se stal součástí Los Angeleské umělecké scény. Jeho život byl značně dobrodružný.

Měl nejen problémy s neuznáváním osobností, svou daň si vybral také alkohol, drogy nebo sebezpytování vlastní osobnosti.

Deprimovaný a světem unavený Morrison opustil Doors a usídlil se ve Franci, kde se věnoval psaní poezie. Jeho básně vyšly ve dvou sbírkách. Když se na plátnech kin objevil film Doors, členové kapely se proti režijnímu ztvárnění Morrisonovy osobnosti ohradili s tím, že se u něho nejednalo o nějakého rebela za každou cenu, ale o velice inteligentního a citlivého člověka. Film ale vzbudil opětovný zájem o Morrisonův život a obraz tehdejšího dění.

Písnička Riders On The Storm, kterou si poslechneme, vyšla v roce 1971.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.