Ježíškova vnoučata budou opět rozdávat radost

14. listopad 2019

Čtvrtý ročník Ježíškových vnoučat byl zahájen. Projekt Českého rozhlasu propojuje generace a přináší radost dříve narozeným.

Ve středu 13. listopadu 2019 odstartoval 4. ročník Ježíškových vnoučat. Na internetové stránce Ježíškova vnoučata je volně přístupná databáze dárků, která už včera zahrnovala přes osm tisíc přání z více než osmi set čtyřiceti domovů pro seniory a dalších pečovatelských zařízení z celé České republiky.

Počet přání a počet zařízení, která poskytují péči dříve narozeným, však není konečný. Jako každý rok se mohou domovy pro seniory a další státní i nestátní zařízení, která se starají o osamělé lidi, do projektu Ježíškových vnoučat zapojit i v jeho průběhu. Stačí poslat e-mail na adresu vnoucata@rozhlas.cz a po jednoduché registraci mohou v listopadu i prosinci vkládat další přání.

Senioři si nepřejí jen hmotné dárky

A nejedná se vždy jen o hmotné dárky, třeba pan Otakar z Centra sociálních služeb v Benátkách nad Jizerou by se chtěl na chvilku vrátit ke svému dřívějšímu povolání. „Já mám samá přání, která jsou nesplnitelná, třeba kdyby mě nechali svézt tři stanice jako řidiče s tramvají T3,“ řekl. Jiní senioři se přejí například popovídat si v Maďarštině, setkat se s Markem Ebenem nebo rybařit s Jakubem Vágnerem.

„Jsem velice rád, že tento charitativní projekt opět propojí lidi nejrůznějších věkových skupin napříč celou Českou republikou nejen v období adventu. Ježíškova vnoučata patří do společenské odpovědnosti, která je součástí dlouhodobé strategie Českého rozhlasu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Propojovat generace

Je tak velmi pravděpodobné, že do Vánoc se počet přání ještě zdvojnásobí, stejně jako v předchozích ročnících. „Pro tento rok jsme se rozhodli celý projekt nést na vlně laskavosti a darovaní radosti, propojit veškeré věkové skupiny dohromady ať už posezením nad čajem, dobrou kávou nebo domácí bábovkou, což je jedno z mnoha krásných přání, které budete moci plnit,“ řekl vedoucí projektu Ježíškových vnoučat Miloš Parolek.

O vánočních příbězích Ježíškových vnoučat budou posluchače informovat celoplošné a regionální stanice Českého rozhlasu. Ježíškova vnoučata lze také sledovat na sociálních
sítích Facebook a Instagram pod oficiálním hashtagem #jeziskovavnoucata.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň