Jedinečné okolí Komorní hůrky představuje naučná stezka

4. červen 2021

Další turistický tip nás zavedl na Chebsko. Poblíž Františkových Lázní najdete bývalou sopku Komorní hůrka. Zatímco do nitra sopky se návštěvníci podívají až koncem léta, prozkoumat její jedinečné okolí můžou už teď.

Komorní hůrka je na první pohled nenápadný, zalesněný vršek poblíž Františkových Lázní. Znalci a místní ale vědí, že se jedná o nejmladší sopku na našem území. V období čtvrtohor se z kráteru Komorní hůrky valila žhavá láva a právě vulkanická činnost a následná těžba vytvořila z místa ojedinělou přírodní lokalitu.

Dnes v jejím místě naleznete štolu, díky které bude už brzy možné nahlédnout do nitra, a také naučnou stezku. Významná je Komorní hůrka také z botanického hlediska. Nejpestřejší je opuštěná těžební jáma.

„Veškeré vulkanické objekty mají větší tepelný tok, daří se tu rostlinám, které jsou teplomilné, což jsou třeba přesličky. Oblast západních Čech má takových lokalit víc. Další lokalitou jsou třeba tepelské vrchy,“ řekl Milan Brož z Akademie věd.

V prostoru opuštěné jámy bylo zaznamenáno více než 100 druhů cévnatých rostlin. Nejcennější rostlinou je vstavač kukačka. Tamní populaci botanici sledují už od roku 1995.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio