Jeden z nejlepších barmanů světa míchá drinky v Karlových Varech
Jan Šebek je nejlepší český barman. Drinky pro své hosty připravuje v legendárním Grandhotelu Pupp. Na nedávném světovém šampionátu v brazilském Sao Paulu se umístil mezi TOP 5 barmany.
Šéfbarman Becher’s Baru v karlovarském Grandhotelu Pupp Jan Šebek reprezentoval na sklonku září v brazilském São Paulu na globálním finále prestižní barmanské soutěže World Class. Ačkoliv trofej pro vítěze nakonec zdvihl nad hlavu Kanaďan Jacob Martin, ani on se domů nevrátil s prázdnou. Zvítězil v kategorii One Step Beyond Challenge, jejímž smyslem bylo ukázat mnohostranné využití whisky v koktejlech.
„Obavy tam byly, byl to tlak. Odjížděl jsem tam ale s nadšením, že po pěti letech mám možnost reprezentovat Českou republiku a budu dělat to nejlepší, co můžu. Hodně mi pomohlo, že soutěžím už pět let, nasbíral jsem spoustu zkušeností. Ve výsledku za úspěchem ale stála dennodenní příprava,“ prozradil Jan Šebek v rozhovoru s Radimem Jehlíkem.
Jaká byla konkurence, jak se dá na takové mistrovství připravit a který koktejl připravuje nejradši? I to uslyšíte v rozhovoru!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.