Játra po tyrolsku

Aby byl náš jídelníček pestrý a výživově vyvážený, občas do něj s klidným svědomím zařadíme játra. Obsahují totiž vitamíny A, B, D a minerály. Nejdůležitější jsou, zinek, draslík, železo a měď.

Suroviny na čtyři porce:

400 g jater (vepřová, telecí, drůbeží)

50 g sádla nebo oleje

1 cibule

100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)

50 g slaniny

½ citrónu

2 lžíce hořčice

1 lžíce hladké mouky

150 ml smetany 12%

mletý pepř

sůl

Postup:

Očištěná a blan zbavená játra nakrájíme na plátky, drůbeží můžeme ponechat v celku. Opepříme a v rozpáleném tuku je opečeme z obou stran. Poté je vyjmeme.

Do tuku po opékání jater přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, očištěnou zeleninu, slaninu a vše osmažíme.

Přidáme dobře omytý a na tenké plátky nakrájený citrón, osolíme, zalijeme horkou vodou a vmícháme hořčici. Zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a vaříme přibližně 20 minut.

Pak omáčku přecedíme na opečená játra a společně dusíme doměkka.

Během dušení občas mírně zamícháme, aby se omáčka nepřipálila. Podle potřeby omáčku naředíme vlažnou vodou.

Vhodnou přílohou je dušená rýže.

Celková doba přípravy je přibližně 40 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.