Jana Vlková: Připravte si tarator se šruchou a brutnákovými květy

23. červenec 2023

Bulharskému taratoru se česky říkává studená polévka. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové je kulinárně příbuzný s řeckým jídlem tzaziki.

„Tarator je tarator a polévka je polévka,“ brání původní název svého oblíbeného jídla Jana Vlková, lektorka vaření z jedlých rostlin, „základem je salátová okurka. Já ráda přidávám šruchu zelnou, která je s okurkou chuťově příbuzná. A musí tam být brutnákové květy. Tedy nemusí, ale s nimi je tarator krásný a brutnák mu také ještě dodává další chuťovou notu.“

Autorka květinových kuchařek nabízí i variantu tzatziki: „To je spíš taková pomazánka. V tom případě doporučuji nastrouhanou okurku vymačkat a šťávu vypít.“

Tarator (studená letní polévka)

Ingredience
  • 1 salátová okurka
  • velká hrst výhonků šruchy zelné (nevykvetlé)
  • 250 ml zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu
  • 1 velký stroužek česneku
  • malá hrst květů mateřídoušky nebo dobromysli
  • hrst květů česneku nebo pažitky podle chuti
  • dostupné květy na zdobení
  • mletý pepř, sůl

Listy šruchy omyjeme a osušíme v zeleninové odstředivce nebo v utěrce.

Okurku hadovku omyjeme a nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle.

Šruchu pokrájíme na kousky, aromatickou bylinu nadrobno.

Okurku smícháme se šruchou i nasekanými bylinkami. Přidáme česnek utřený se solí.

Smícháme se zakysanou smetanou nebo jogurtem a opepříme podle chuti.

Aranžujeme do misek a zdobíme květy (např. brutnáku a česneku kýlnatého).

Podáváme s dobrým bílým chlebem bulharského typu, příp. s lehkým bílým vínem.

Spustit audio