Jáchymovské dožínky jsou slavnosti plné zábavy, jídla, pití a oslav léta

11. srpen 2021

Slavnosti plné zábavy, dobrého jídla, pití a především oslav léta. Tak vypadají každoročně tradiční Jáchymovské dožínky. Letos se konají už po osmé.

Protože letos uplynulo 400 let od popravy českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze, bude se letošní téma týkat Jáchyma Ondřeje Schlika, pána z Jáchymova, který jako první položil svou hlavu na popravčí špalek.

Jeho dobou provede návštěvníky dožínek rytířská stezka skupiny historického šermu Merlet. Historickou pouť zájemci zakončí v protančených časech první republiky, kdy se lázně hemžily lázeňskými šviháky a elegantními dámami. Samozřejmostí bude živá hudba.

Vyzkoušíte si oblečení, které se nosilo u drážďanského dvora, lukostřelbu, do rukou si vezmete zbraně z doby Jáchyma Ondřeje Schlika, vyrazíte si vlastní minci na památku a mistr kat vás zasvětí do tajů svého děsivého řemesla.

V rámci akce organizátoři vyhlašují také zajímavou soutěž o nejchutnější krušnohorskou sekanou. Kromě gurmánského klání bude v rámci této akce k vidění ještě jedna zajímavá soutěž s názvem Hledá se lázeňský švihák a jeho štramanda!

Jakou podobu budou mít letošní Jáchymovské dožínky, jaký bude jejich program a na co mohou návštěvníci těšit?

Poslechněte si rozhovor s Ladou Baranek Lapinovou!

autoři: Andrea Vajnar , Zlata Kinská , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.