Interaktivita a 3D technologie vládnou světu, karlovarské muzeum se tak muselo přizpůsobit

8. únor 2023

Muzeum v Karlových Varech bylo založeno na popud významného balneologa Josefa Löschnera jako jednotná městská instituce společně s regionální knihovnou a archivem. Díky karlovarským patriotům a sběratelům se postupně podařilo shromáždit rozsáhlé sbírky dokumentující typická karlovarská řemesla.

Nejstaršími muzejními sbírkami se staly kolekce lázeňských koflíků a karlovarských hornin, zejména rozličných forem vřídlovce. V roce 1937 obohatila fondy městského muzea soukromá sbírka lázeňského lékaře Karla Davida Bechera, který mimo jiné shromáždil unikátní soubor literatury o Karlových Varech.

Před druhou světovou válkou byla do muzea předána sbírka terčů a střeleckých trofejí karlovarského střeleckého spolku. Součástí městského muzea se stala i soukromá národopisná sbírka sběratele Paula Webera z Hohengrundu. Četnými dary obohatil muzejní sbírky také karlovarský národopisec Josef Hofmann.

Muzeum je dnes moderním informačním a badatelským centrem pro dokumentaci karlovarského lázeňství a historicko-stavebních památek v regionu. Další svou pobočku má v Jáchymově.

Jaké jsou aktuální muzejní trendy a novinky v muzejnictví, jak funguje muzejní spolupráce, jak dlouho dopředu se výstavy připravují, kolik má muzeum vědeckých pracovníků a co nového chystá? Poslechněte si rozhovor s ředitelkou karlovarského muzea Dominikou Kožešníkovou!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.