Hrát si s těstem a něco upéct je pro děti důležitý zážitek

4. prosinec 2022

„Nechávám děti těsto zadělávat a modelovat, prostě se s ním mazlit, těsto je krásná hmota,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Podle ní nejde jen o zábavu, ale o přípravu na život, investici do budoucna.

„Když se děti naučí vařit nebo péct, myslím, že se pak snáz vyhnou různým poruchám příjmu potravy. Budou mít k jídlu přátelštější, vřelejší vztah,“ uvažuje Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Jako „dětskou hračku“ navrhuje kynuté těsto: „Děti si do něj můžou přidat i nějaké koření. Když jsou sourozenci, každý si může vybrat jiné koření a po upečení porovnávat chuť.“

Houstičky sypané semínky

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • 120 - 130 ml mléka
  • 1 lžička soli 
  • 1 vejce na pomazání
  • hrubozrnná sůl a semínka na posypání

Cukr rozetřeme s droždím, přidáme 1 až 2 lžíce mléka a 1 až 2 lžíce mouky. Necháme kvasnice, aby chvíli samy pracovaly.

Když kvásek začne mírně bublat a vonět, přidáme mouku, vlahé rozpuštěné máslo a mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vajíčko a sůl.

Těsto spojíme vařečkou v míse a pak přesuneme na vál. Pracujeme tak dlouho, dokud nevznikne vláčné těsto, které se nechytá na vál.

Pak těsto vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na dvojnásobný objem. Pokud máme dost času, je vždycky lepší nechat těsto kynout delší dobu při nižší teplotě, ideálně přes noc v lednici.

Z vykynutého těsta tvoříme houstičky, rohlíky, bulky, na co máme chuť. Na houstičky si vyválíme „hůlky“, které zapleteme do copánků. Rohlíky se dělají z oválných placiček, které se zavinují. Bulky můžeme po vykynutí naříznout, jako se to dělá s dalamánky.

Své výtvory necháme na plechu chvíli vykynout, potřeme rozkvedlaným vejcem a dle libosti posypeme semínky černuchy nebo pupalky dvouleté. Hodí se i laskavce, ohnutý  i ocasatý, mají semínka podobná máku.

Pečeme do zlatova.

Spustit audio