Houby jako výrobní materiál pro boty a šaty aneb móda budoucnosti

11. březen 2023

Obuv a oblečení z materiálů na bázi hub si můžete koupit už teď. Vzhledem k narůstajícím nárokům na udržitelnost a ochranu životního prostředí je pravděpodobné, že jejich výroba se postupně rozšíří.

Sice z jiných důvodů než my, ale už naši předkové hledali způsoby, jak využít přírodní zdroje ve prospěch člověka. Nevynechali ani houby a pamětníci vzpomínají na to, jak se také v Česku vyráběly klobouky a další doplňky z choroše troudnatce kopytovitého. Dnešní věda je dál a houby díky svým unikátním vlastnostem začínají víc pronikat do oděvního a obuvnického průmyslu. Jak se z hub vyrábějí látky na šaty a boty? To přibližuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Stará vinařská rada, že révu byste měli řezat v období od Matěje do Josefa, neplatí všude. Podle zahradníka Jana Krause je nutné řídit se počasím a révu ořezat, ještě než začne rašit, aby se nevysílila roněním mízy. Jak správně provést základní řez révy vinné?

spřežení, psi, mushing, husky

Mushing neboli jízda se psím spřežením je koníčkem Rostislava Joba ze Stříbra. Se šesti ze svých osmi psů se pravidelně účastní některých závodů psích spřežení v zahraničí a všech v Česku, včetně mistrovství republiky. Spřežení tahá nejen saně, ale i káru. Které plemeno Rostislav Job chová a čím své tažné psy krmí?

Znáte motýlí keř? Jedná se o komuli Davidovu, rostlinu, která k sobě svými květy v létě přitahuje motýly i další hmyz, a proto je oblíbená mezi zahrádkáři. V poslední době jí věnují pozornost také vědci a zpracovávají studie týkající se jejích léčebných účinků. Prozatím testy probíhají na myších, a jak vyzdvihuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, výsledky jsou poměrně slibné.

Jehněčí maso na česneku viničném si můžete upéct podle receptu autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové. Ta v březnu kromě česneku viničného sbírá už také ptačinec, popenec, řebříček a bršlici kozí nohu.

Přirozenou zásobárnou živin, zejména vitamínu C, je v zimě kysané zelí. Platilo to hlavně v minulosti, kdy strava v chladných měsících roku byla o hodně chudší než naše nynější. O různých úpravách kysaného zelí se zmiňuje Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná. A jak hodnotí čím dál tím víc oblíbenější kimchi?

Zveme např. na přednášku Patagonie: za ledovci a horami až na konec světa 14. 3. v Měšťanské besedě Plzni, na 30. společenský večer Poznej krásy české země 15. 3. v Hifiklubu Klatovy a na Jarní setkání turistů Karlovarské oblasti 18. 3. v Novém Kostele na Chebsku.

Sněženky

Potřebují sněženky a bledule nějakou pěstitelskou péči? Co s nimi po odkvětu? Posluchačce odpovídá zahradník Jan Kraus. Dotazy z oblasti hobby přijímáme na mailové adrese hobby@pl.rozhlas.cz.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio