Hotely v Karlových Varech znovu zavírají. Lidé ruší rezervace

22. říjen 2020 11:50

Hotely v Karlových Varech se kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru znovu zavírají. Čekat na hosty na služební cestě nemá smysl a od středy lidé rychle stornují rezervace.

Hotely přitom ještě nedostaly kompenzaci od státu za jarní uzavření kvůli opatřením proti koronaviru, řekl předseda krajské Asociace hotelů a restaurací a šéf lázeňského hotelu Čajkovskij Jan Kronika. „Máme tu dva tři lidi, kteří si u nás dobydlí pobyty do víkendu a hotel znovu zakonzervujeme. Výjimka, podle které můžeme ubytovat hosty, kteří jsou na pracovní cestě, se hodí maximálně pro Prahu. Tam se jezdí za obchodem,“ popsal Kronika.

Podle nařízení kabinetu, které začalo platit od dnešních 6 hodin, nesmí hotely přijímat hosty kvůli rekreačním pobytům, ale jen hosty na pracovní cestě nebo ty, kteří kvůli nákaze nebo karanténě nechtějí zůstat s rodinou.

Ani další období nevidí optimisticky

I když vláda slíbila kompenzaci 100 procent mezd pro zaměstnance, podle Kroniky to je jen jedna část nákladů. I při zavřeném hotelu je třeba platit topení, elektřinu, telekomunikační služby, poplatky a podobně. „Na jaře jsme vstupovali do května a začalo být teplo. Nyní ale začíná zima a hotely se musí alespoň trochu vytápět, aby nevznikly další škody. A to v situaci, kdy nemáme žádné příjmy, nutí hotely jít do dluhů a řada z nich to asi nepřežije,“ konstatoval krajský předseda asociace hotelů.

Letos do hotelů jezdila převážně česká klientela, která má svá specifika. Pobyty si neplánuje dopředu, ale spíš ze dne na den a mnohdy rezervace ovlivní počasí. Navíc epidemie koronaviru se znovu šíří i v zemích, odkud do Karlovarského kraje tradičně hosté jezdili, v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku, nemluvě o stále uzavřeném Rusku.

Extrémní nárůsty nakažených v Česku nedávají ani záruku, že se radikální opatření po pár týdnech zvolní. Podle Kroniky tak může být ohrožena i vánoční sezona.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související