Bavorsko a Sasko přislíbily kapacity covidových lůžek Karlovarskému kraji

22. říjen 2020 10:30

Karlovarský kraj pokračuje v přípravě lůžek pro pacienty s covid-19. Vzhledem k nárůstu počtu nakažených v České republice jsou připravené poskytnout náhradní kapacity covidových lůžek také sousední země.

Karlovarský kraj úzce spolupracuje se sousedními spolkovými zeměmi Bavorskem a Saskem. Každý týden si podle hejtmana předávají aktuální informace o vývoji epidemické situace v regionech, a to včetně Ústeckého kraje.

„Na základě konzultace generálních konzulek Bavorska a Saska jsme dostali informaci, máme to písemně, že obě strany jsou připraveny přijímat naše pacienty. Teď čekáme, co z toho bude,“ uvedl hejtman Petr Kubis z hnutí ANO.

Speciální centra

Pro pacienty s onemocněním covid-19 vznikla v Karlovarském kraji také dvě speciální centra. Jedno z center kraj vytvořil v nemocnici v Mariánských Lázních, má kapacitu 39 lůžek. Další je potom v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku, kde kraj připravuje kapacitu 66 lůžek.

Lůžka v těchto zařízeních jsou určená pro pacienty, kteří nevyžadují intenzivní péči, ale potřebují například kyslík. S jejich přípravou nyní v obou zařízeních pomáhá Armáda České republiky.

Více v rozhovoru:

autoři: Petr Čimpera , Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související