Hornický dům v Sokolově polyká miliony

5. únor 2009

Hornický dům v Sokolově, postavený ve dvacátých letech minulého století podle návrhu architekta Rudolfa Welse, patří mezi vyhledávané památky regionu. V současné době je využíván ke kulturním a společenským akcím a sídlí v něm městské kulturní středisko. Radnice do obnovy objektu v posledních letech významně investovala. Další úpravy mají následovat. Zdeněk Trnka chtěl znát podrobnosti. Našel je u starosty města Karla Jakobce.

O rekonstrukci Hornického domu se město snaží už dlouho. Vysoké náklady ale neumožňují, aby do rekonstrukce investovalo samo. První etapa, obvodový plášť, je už hotova. Druhá etapa, rekonstrukce vnitřků, je před dokončením projektové dokumentace a radnice už také zadala zpracování projektů na zbytek, včetně úprav okolí.

Jen náklady na zbývající dvě etapy Hornického domu by měly být asi 300 milionů korun. O více než 400 milionů korun chce žádat město Sokolov z evropských fondů nejen na opravu Hornického domu ale také dolu Jeroným. Spojení investic do dvou památek by podle radnice zvýšilo turistickou přitažlivost regionu, který je s hornictvím historicky spjat.

Cínový důl Jeroným

Přes 100 milionů by pak mělo směřovat na záchranu a úpravy historického dolu Jeroným, národní kulturní památky nedaleko Krásna na Sokolovsku. Aby se mohla stát turistickou atrakcí přístupnou veřejnosti, plynuly v posledních letech na záchranu a zabezpečení této unikátní připomínky středověkého dobývání rudy miliony. Přesto bude ještě třeba dalších desítek milionů korun.

autor: zdt
Spustit audio