Hitlerka nebo Krásenka? Ať tak či onak, tahle rozhledna patří k nejhezčím u nás

28. říjen 2021

Tato rozhledna se nachází nedaleko města Krásno na Krásenském vrchu na Sokolovsku, uprostřed Slavkovského lesa, ve výšce 777 m n. m. Na její vrchol vede 120 schodů, a právě toto venkovní schodiště dělá stavbu tak unikátní.

Unikátní venkovní spirálové schodiště

I když rozhledna vypadá pohádkově, vznikla v meziválečném období. Slavnostně otevřena pak byla v červnu 1935. „Celé těleso je postaveno z přírodního kamene, který byl vytěžen přímo tady na Krásenském vrchu, takže nebylo třeba sem žádné suroviny dovážet,“ řekl na úvod starosta města Krásno Josef Havel.

Přímo u rozhledny stával v minulosti dokonce hostinec, ten však po 2. světové válce zanikl.

„Návrh rozhledny vznikl v ateliéru zdejšího sochaře a rodáka Willyho Russe a je inspirován babylonskou věží. To, co rozhlednu odlišuje od jiných staveb, je to, že na její vrchol se dostaneme venkovním spirálovým schodištěm, které vede po obvodu rozhledny,“ uvedl starosta Krásna. Nejen stavba jako taková, ale samozřejmě i výhledy do širého okolí stojí rozhodně za to.

Rozhledna byla v průběhu času nazývána různě – Krásenka, Krásno, nebo třeba také Hitlerka či Strážní věž Adolfa Hitlera. V roce 2011 zvítězila stavba dokonce v anketě o nejhezčí rozhlednu České republiky a neunikla ani pozornosti filmařů: „Natáčel se zde film Andělská tvář Zdeňka Trošky,“ řekl Josef Havel, který pokračoval turistickými tipy v okolí:

„Návštěvníci Krásna mají nepřeberné množství možností, kam se ještě podívat. Například pod rozhlednou je uměle vytvořený plavební kanál Dlouhá stoka, další zajímavostí je krásenská hranolová zvonice, nebo zdejší hornické muzeum, které mapuje zdejší historii hornictví. Nedaleko se též nachází historický důl Jeroným.“

V nedávné době vznikla na rozhlednu unikátní cesta ve stylu historické štětové cesty, která by zde dle slov starosty Krásna měla vydržet stovky let.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio