Heydrichiáda se dělí na dvě období. Druhá vlna byla masivní odveta za atentát na zastupujícího říšského protektora

Pojmem heydrichiáda souhrnně označujeme období, kdy za druhé světové války nacističtí okupanti systematicky terorizovali a likvidovali obyvatelstvo Čech a Moravy.

Toto období se dělí na dvě části podle toho, kdy bylo v Protektorátu vyhlášeno stanné právo. Poprvé ho dosazený zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich vyhlásil hned po svém nástupu v září 1941. Následovaly popravy uvězněných členů odboje, hlavně bývalých vojáků, sokolů a komunistů. Zatčen byl také předseda protektorátní vlády Alois Eliáš, který tajně spolupracoval se západním odbojem.

Druhá vlna Heydrichiády byla masivní odveta za atentát na zastupujícího říšského protektora o půl roku později. Padly jí za oběť obyvatelé Lidic a Ležáků a další tisíce lidí, které gestapo poslalo buď do koncentračních táborů, nebo rovnou na popraviště.

Tragickým symbolem těchto represí se stala střelnice v Praze-Kobylisích. Ze známých osobností přišli o život během Heydrichiády spisovatel Vladislav Vančura, herečka Anna Letenská nebo politici Františka Plamínková a Bohumil Baxa.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.