Halušky
podle paní Marie z Březiny
Suroviny:
500g syrových brambor
70g hladké mouky
150g hrubé mouky
sůl
Postup:
Syrové brambory nastrouháme najemno, vymačkáme vodu. Vodu necháme ustát a usazený škrob dáme do brambor, přidáme smíchané mouky a vypracujeme tužší těsto. Těsto protlačíme halušníkem do vroucí osolené vody. Halušky promícháme aby se nepřilepily ke dnu hrnce, jakmile vyplavou na povrch jsou hotové.
Přílohy: halušky podáváme s kysaným zelím, brynzou, tvarohem, slaninou nebo škvarky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.