Gymnázium v Ostrově má problém s hospodařením

10. listopad 2011

Gymnázium v Ostrově bude mít od poloviny listopadu nového ředitele. Odvolaného Milana Martinka vystřídá Jaroslav Šafránek. Ke změně na postu dochází kvůli nesrovnalostem v hospodaření školy. Krajská kontrola totiž zjistila nedostatky za bezmála půl druhého miliónů. Z toho přes 900 tisíc bylo vyhodnoceno jako porušení rozpočtové kázně, dalších více než půl milionu se nepodařilo dohledat.

Jaroslav Šafránek se do funkce ředitele Gymnázia v Ostrově vrací po třinácti letech. Ze sedmi uchazečů ve výběrovém řízení byl tím nejlepším. Pracovní smlouvu bude mít ale prozatím na dobu určitou do července příštího roku.

Ředitele školy ale čeká nelehký úkol. Musí totiž vrátit přes 900 tisíc korun, kvůli chybám účetní. Ekonomku už vyšetřuje policie. Zařízení chtělo část dluhu odpustit, kraj ale nevyhověl.


Nedostatky se například týkaly hospodaření z fondu kulturních sociálních potřeb, odkud byly některé částky údajně převedeny na účty soukromých osob. Dále se jednalo o neoprávněné vyplácení v souvislosti s poukázkami do lékárny.

Škola se kvůli dluhu dostala do finančních problémů. Aby měla dostatek financí na provoz navýšil ji její zřizovatel, tedy Karlovarský kraj příspěvek na hospodaření a to o 300 tisíc korun. Na příští rok dostane Gymnázium v Ostrově běžný provozní příspěvek. Ten činí více jak 4 milióny korun.

Spustit audio