Gymnázia v Karlovarském kraji mají i letos převis zájemců o studium

8. květen 2023 12:00

Gymnázia v Karlovarském kraji mají i letos výrazný převis zájemců o studium. Koho nakonec přijmou, budou vědět až poté, co studenti odevzdají zápisové lístky. 

Protože se mohli přihlásit na dvě školy, úspěšní uchazeči se mohou ještě rozhodnout, na kterou školu nakonec nastoupí. Nižší zájem byl jen na odloučeném pracovišti Gymnázia Sokolov v Chodově, zjistila ČTK.

Gymnázium v Ostrově zaznamenalo téměř trojnásobný převis uchazečů. K přijímacím zkouškám na čtyřletý obor se letos přihlásilo 84 žáků. Otevřít chystají jako každým rokem jednu třídu. Zájem je podle ředitele Jaroslava Šafránka mírně vyšší než v předchozích letech. Gymnázium očekává, že si někteří žáci na poslední chvíli zvolí jinou školu.

Uchazeči si letos opět mohli podat přihlášku na dvě školy

Ostrovské gymnázium má průnik s gymnáziem v Karlových Varech i stále oblíbenější průmyslovou školou v Ostrově. „Zejména chlapci stále více upřednostňují ostrovskou průmyslovku, zejména kvůli IT oborům, takže naše gymnázium mají jako druhou možnost," řekl ředitel.

I podle ředitele Gymnázia Cheb Jaroslava Kočvary byl i letos zájem o studium na škole vyšší než počet míst, která nabízejí. Jenže část těch, kteří byli úspěšní v Chebu, může ještě nastoupit jinam. „Musíme deset dnů čekat, kam se nakonec uchazeči zapíší. Je tak možné, že třeba polovina studentů, které jsme přijali, nenastoupí k nám. Pak třídy doplníme těmi ’pod čarou’," řekl ČTK Kočvara.

Vysoký převis byl podle údajů z webových stránek školy i na Gymnáziu Sokolov. Například na čtyřleté studium se do Sokolova hlásilo více než dvakrát tolik studentů, než je kapacita třídy.

„V případě velkého zájmu ze strany uchazečů o čtyřletý obor bude s největší pravděpodobností vyhlášené druhé kolo přijímacích zkoušek a otevřena ještě jedna třída se 32 žáky v Sokolově," uvádí škola.

Pod ní spadá i odloučené pracoviště gymnázia v Chodově, které bylo dříve samostatným Gymnáziem a střední odbornou školou Chodov. Tam se ale letos hlásilo jen šest uchazečů. Je tedy možné, že se zde letošní ročník gymnázia vůbec neotevře.

Nenaplnily se obavy z vyššího převisu žáků než v jiných letech

„Obávám se, že u nás v kraji velká část z těch 300 žáků, kterých je letos navíc, nakonec skončí na sociálních dávkách, než aby šli na nějakou střední školu," řekl Kočvara.

Krajské střední školy nabízejí letos 3225 volných míst v prvních ročnících, loni to bylo 3063 míst. Gymnázia počet míst za poslední roky nemění, nebo jen minimálně, ale větší počet míst nabízejí ostatní střední školy. Počet volných míst je tradičně vyšší, než je počet žáků devátých tříd. Letos by mělo v kraji základní školu ukončit 2878 žáků, kteří by mohli jít na střední školy. Loni to bylo 2515 žáků. Část z nich ale také zamíří na střední školy v jiných regionech nebo ve svém vzdělání už pokračovat nebudou.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio