Gulášová polévka z mletého masa
podle paní Ivy z Plzně.
Suroviny:
- 500 g mleté maso (míchané)
- 3 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce sušená majoránka
- 200 g brambory
- 1 kostka masoxu
- 1 lžíce česneková pasta
- 1 lžíce mletá sladká paprika
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- máslo
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky, zpěníme na másle a vložíme do ní mleté maso. Asi 10 minut smažíme za občasného míchání. Zaprášíme mletou červenou paprikou, řádně promícháme a hned podlijeme horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo pod vodou. Osolíme, opepříme a přidáme, majoránku a česnekovou pastu.
Dále přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, masox, dolijeme horkou vodou tak, aby vše plavalo a vaříme asi 5 minut. Mezitím si uděláme máslovou jíšku, kterou po 5 minutách vylijeme do polévky a vaříme asi dalších 20 minut. Za tuto dobu už by měly brambory být také uvařené. Na závěr ještě můžeme dochutit tak, jak kdo má rád.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.