Grilované maso v pikantní marinádě

Je čas dovolených a prázdnin. Po celkem dlouhé době, kdy jsme byli omezeni koronavirem, můžeme se opět setkávat s rodinou, s přáteli... Při posezení a relaxaci si udělejme hezkou chvilku a zpestřeme si ji přípravou masa podle tohoto receptu. Buď na grilu, nebo jen na pánvi. Oba způsoby jsou možné a velmi dobré.

Suroviny na čtyři porce:

cca 800 g vepřové krkovice (masitých vepřových žebírek, stehenních kuřecích řízků,…)

Na marinádu:

250 ml 10° světlého piva

2 lžíce hnědého přírodního cukru

2 lžíce oleje

1 lžička soli

šťáva a kůra z 1 limetky

1 lžička drceného koriandru

1– 2 feferonky

Postup:

Do skleněné nebo porcelánové mísy nalijeme pivo, olej, přidáme cukr, sůl, šťávu a kůru z dobře omyté limetky, drcený koriandr a na drobné kostičky nakrájené feferonky. Vše dobře promícháme.

Do připravené marinády vložíme vlhkou utěrkou otřené a naklepané plátky krkovice nebo jiný druh masa. V chladu necháme několik hodin proležet.

Potom položíme žebírka na rošt grilu, který jsme před tím dobře roztopili. Dbáme na to, abychom maso opékali pouze nad žhavými uhlíky, nikoliv nad plamenem! Opékáme pomalu, z každé strany cca 10–15 minut, podle síly masa a doby marinování. Během pečení potíráme maso zbylou marinádou.

Kdo přípravu masa na grilu z jakéhokoliv důvodu nesmí nebo tuto přípravu masa nemá rád, může si takto připravené maso opékat na pánvi. V tomto případě pak před koncem pečení zbylou marinádu nalijeme k masu a necháme vysmahnout.

Vhodná příloha je: chléb a čerstvá zelenina, různé druhy studených omáček, vhodných ke grilovanému masu.

Doba přípravy potrvá přibližně 45 minut, bez času pro marinování masa.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň