Fotograf vyměnil krajiny a akty za abstrakci. Do svých snímků převádí hudbu

4. březen 2021

Karlovarský fotograf Zdeněk Halámek se rozhodl podpořit stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech, a věnoval do dražby v její prospěch snímek Torzo II a další dva umělecké akty.

Období, kdy je fotil, už je ale uzavřené. V posledních letech se věnuje abstraktním snímkům na velmi neobvyklé téma. Pomocí starých fotoaparátů převádí do vizuální podoby hudbu islandské skupiny Sigur Rós. K focení aktů už se vrací jen stručně.

„Byl to takový můj úlet. Chtěl jsem zkusit, jak se dělá akt. Zjistil jsem, že je to velice náročné. Pouze ofotit ženské tělo, to není problém. Vznikne ale pohlednice, říkám tomu pouťák. Aby měla fotografie prvky výtvarnosti, tak to není jen tak snadná záležitost. Mám asi třicet fotografií, které by mohly být součástí tematického souboru,“ uvedl. Do něj je možné zařadit například snímky Akt se židlí, Diagonála vlevo, Tělo a kámen a zmíněné Torzo II.

Hudbu mění v obraz

Zdeňka Halámka, známého například i jeho fotografiemi Karlových Varů, později nadchly mysteriózní melodie islandské post-rockové skupiny Sigur Rós. A to natolik, že se rozhodl svůj hudební zážitek přeměnit v zážitek vizuální. Jak jinak, než prostřednictvím abstraktních fotografií.

S neobvyklým nápadem přišel přibližně před osmi lety, a od té doby vytvořil desítky snímků inspirovaných tvorbou islandských muzikantů. Ta je charakteristická  jemným zvukem a falzetem frontmana Jónsiho. Kapela používá melodické, klasické, experimentální a také minimalistické prvky. „Skupina Sigur Rós hraje mimořádnou hudbu, pro mě je to taková mystery - tajemnost. Uchvátila mě natolik, že jsem chtěl zkusit, jestli je možné jejich zvuky vyjádřit fotografií. K tomu jsem se rozhodl využít kontaktní technologii fotografie,“ popisuje fotograf.

Ke své práci využívá archaické přístroje. „Mám staré dřevěné fotoaparáty. S nimi snímám svá abstraktní zátiší,“ řekl. Co se objevuje na jeho snímcích? Jde o nezvykle nasvícené předměty. „Používám předměty denní potřeby. To, co zní po poklepání. Třeba pet lahev, plastový kanystr, papír, kov, dřevo,“ vypočítal Halámek.

Stejně tak, jako každý tón má jiný zvuk, jinak zní i každý předmět, který zachycuje na fotografiích. „Je to pro mě taková prahudba,“ nachází Halámek spojitost mezi svými snímky a hudbou skupiny Sigur Rós. Fotograf nafotil sto padesát snímků inspirovaných muzikou. Za příznivých podmínek je časem vystaví v chebské galerii G4.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.