Uznávaný kreslíř Jiří Jun je dobrodruhem samoty, ticha a trpělivosti

16. únor 2021

Uznávaný kreslíř Jiří Jun patří k více než dvěma desítkám umělců z regionu, kteří se zapojili do projektu Karlovarský salon. Prodejem uměleckých děl chtějí získat v příštím roce další peníze na stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech.

Jiří Jun kreslí perem a tuší. K tomu, aby vytvořil obraz, potřebuje kromě talentu a nápaditosti také tisíce drobných čar. Také proto o sobě kdysi řekl, že jste dobrodruhem samoty, ticha a trpělivosti. „Já jsem si určitým způsobem zastavil život, a to díky tvorbě. Práce mě neunavuje, je pro mě meditativní,“ komentuje Jiří Jun.

Jiří Jun, Dozvuky

Maluje jak krajinné motivy, třeba smírčí kříže, Vysočinu, tak vyloženě abstraktní věci jako Vynucená přitažlivost. Podle čeho si vybírá témata, na kterých pracuje? „Každé období a každá část života se musí odžít, a z toho odžití vycházejí časem některé věci na povrch,“ popisuje autor.

Do aukce ve prospěch stavby jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech věnoval svůj obraz Dozvuky. Může připomínat třeba krajinu nad mořem po velké bouřce, která ještě trochu doznívá, voda zůstává zvlněná, dopadají na ni cáry kapek, které se třpytí ve světle vycházejícího ze shora. Jako kdyby svítalo a ono světlo dávalo naději, že se rozední a přijde něco lepšího.

Světlo má takovou hodnotu jako tma

Takhle vidí dozvuky sám autor: „Vidím tu dobu, kdy minulost prochází jako ozvěna. Vy ji v sobě zaznamenáte, a ona dochází jako dávné znění, ze kterého si uvědomíte pozitivum, které přebíráte a snažíte se předat dál,“ vysvětluje své pocity při tvorbě Dozvuků.

V podobné souvislosti vnímá i jezdeckou sochu Karla IV. od Michaela Gabriela, kterou by jako další umělci rád viděl v Karlových Varech. Šestimetrovou sochu Otce vlasti na koni z plátů z nerezové oceli považuje za důležité poselství. „Je to umělecké sdělení současnosti pro čas budoucí. A je to natolik monumentální a natolik chytře udělané, že by byla škoda, kdyby Karlovy Vary tuto věc vynechaly,“ horuje za umístění sochy v krajském městě.

Junovy práce jsou téměř černobílé, plné kontrastů mezi světlem a tmou i jejich vzájemného prolínání. „Světlo má takovou hodnotu jako tma. Ona i tma dovede pohladit. Být s tmou, to znamená zastavit se. A zastavit se přemýšlet, to je myslím cílem toho, kdo přijde do galerie a zamyslí se při pohledu na umělecká díla i sám nad sebou a nad vlastní existencí,“ uvažuje nahlas Jiří Jun, který v současné době pracuje na obraze Postav katedrálu. 

Pokud poleví nynější nepříznivá pandemická situace, bude možné jeho práce vidět například v lednu 2022 u příležitosti autorových osmdesátin v karlovarské Becherově vile.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.