Deník z prázdnin využila grafička Bohdana Holubcová jako základ uměleckého díla

23. únor 2021

Neobvyklý linoryt nazvaný Loňské prázdniny vytvořila malířka, grafička a výtvarná pedagožka Bohdana Holubcová z Valů u Mariánských Lázní. Využila tři stránky a mapu ze svého deníku, které vyryla ozdobným písmem a přetiskla na dílo o velikosti 177 centimetrů krát téměř jeden metr.

Vznik práce popisuje sama autorka: „To bylo tak. Ty prázdniny začaly divně. Říkala jsem si, to je hrůza, nic se neděje. Ani pořádné počasí nebylo,“ vzpomíná autorka. Nanicovaté období si rozhodla zpestřit psaním deníku. „Takže jsem si každý den psala, co se stalo. Třeba i hlouposti, že jsem zalila kedlubny,“ popisuje svou aktivitu.

Právě stránky deníku Bohdaně Holubcové posloužily jako základ budoucího uměleckého díla. Tři z nich přenesla díky technice linorytu na velké obdélníky, které přetiskla na dílo o velikosti 177 centimetrů krát téměř jeden metr.

Loňské prázdniny, Bohdana Holubcová, linoryt

Jednotlivé obdélníky s textem se částečně překrývají, vzhledem k velikosti je ale možné si celou řadu záznamů přečíst, nechybí ani mapka. „Spodní část přibližuje začátek prázdnin, na prostřední píšu o výstavě, kterou jsem měla v Chodově. Třetí část je deník z cesty do Francie po stopách Paula Cézanna,“ poznamenává autorka.  

Linoryt Loňské prázdniny věnovala Bohdana Holubcová do dražby ve prospěch stavby jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech. Stala se tak součástí projektu Karlovarský salon, kterého se účastní celkem 24 umělců.

V současné době pracuje grafička na dalších linorytech. Jejich základ tvoří opět obdélníkové plochy s psaným textem. Na ně vrhají stíny různé části nábytku. K nápadu přispěla náhoda. „Sedím doma, nadávám na koronavir a koukám, že židle vrhá nádherný stín. Tak jsem si ho obkreslila,“ líčí Holubcová. Na téma spojené se stínem vytvoří kolekci celkem tří linorytů. „Na druhém bude stín psacího stolu po mém dědečkovi, a co bude na třetím, to ještě nechci prozrazovat,“ uzavírá autorka. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka