Focaccia s rozmarýnem se vám může hodit i při grilování

Rozmarýn je podle kořenáře Jaroslava Dobiáše nepostradatelný u většiny italských receptů. Také je součástí francouzské provensálské směsi.

„Zajímavou chuť rozmarýn dodá focaccie, bylinkovým máslům, salátům, nádivkám, sýrovým, bramborovým a těstovinovým pokrmům. Přidává se do polévek, omáček, k ochucení ryb, mletého masa, jehněčího, skopového a vepřového masa nebo zvěřiny. Vyrábí se z něj ochucené octy, oleje a různé likéry,“ vyjmenovává možné způsoby využití rozmarýnu v kuchyni Jaroslav Dobiáš, spolumajitel firmy obchodující s kořením.

Focaccia patří mezi tradiční italské speciality. Jedná se o chlebovou placku, která slouží jako příloha k celé řadě jídel. Těsto může být i základem pizzy. Kořenář Jaroslav Dobiáš nabízí upravený recept na focacciu.

Focaccia s rozmarýnem

Ingredience
  • Na těsto: 500 g hladké mouky (nejlépe vysokolepkové)
  • 340 ml vody
  • 7 g soli (1 zarovnaná lžička)
  • 21 g čerstvých kvasnic (1/2 kostky)
  • 50 ml olivového oleje extra virgin
  • Na posyp: 1 lžíce čerstvého nahrubo nakrájeného rozmarýnu nebo 1 lžička sušeného
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
  • 1 stroužek najemno utřeného česneku
  • 100 g černých oliv bez pecky
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 7 g mořské soli
  • 100 ml olivového oleje extra virgin (z toho 20 ml na vymazání plechu)

Smícháme hladkou mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme rozšlehanou směs vlažné vody, čerstvých kvasnic a olivového oleje.

Uhněteme vláčné a pružné těsto, které necháme 30 min. v teple kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na olejem namazanou pracovní desku a naolejovanýma rukama roztáhneme na velikost plechu (30 x 40 cm). Přeneseme na vymazaný plech. Prsty těsto dotlačíme do okrajů a necháme dalších 20 min. kynout v teple.

Po celé ploše vykynuté placky hustě vytlačíme prsty důlky a posypeme ji černými olivami bez pecky a nahrubo pokrájenými sušenými rajčaty v oleji (olivy i rajčata lehce zatlačíme do těsta), rozmarýnem, tymiánem a solí. Potom focacciu pokapeme zbylým olivovým olejem, ve kterém jsme rozmíchali utřený česnek (zaplníme důlky). Necháme opět 20 min. kynout.

Pečeme v troubě na 250 °C asi 10 až 12 min. dozlatova. Necháme lehce zchladnout a podáváme samostatně nebo jako přílohu k salátům či steakům.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.