Firma F Air začne na karlovarském letišti školit piloty

17. květen 2019 12:00

Letiště Karlovy Vary podepsalo smlouvu se společností F Air, která bude na letišti cvičit budoucí piloty. Výcvik by firma chtěla zahájit v červnu.

Příchod letecké školy podporoval Karlovarský kraj, kterému letiště patří, ale obce v okolí, včetně Karlových Varů, proti záměru protestovaly kvůli možnému zvýšení hlukové zátěže.

Karlovarské zastupitelstvo přijalo usnesení, které pověřilo vedení města, aby jednalo o zrušení záměru. To se podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové také stalo, ale město, které není vlastníkem letiště, mělo podle ní malé možnosti, jak záměr zvrátit. „Jednali jsme od prosince. Kraj nám nabídl, aby město majetkově vstoupilo do letiště, a mělo tak možnost spolurozhodovat. Jenže to by pro nás znamenalo nejen řešit ztrátu letiště, ale i budoucí investice. Stanovili jsme tak alespoň podmínky, za kterých může škola fungovat,“ uvedla Pfeffer Ferklová.

F Air by tak měla dodat ještě studii, která má zjistit, jestli provoz letecké školy nebude nadlimitní hlukovou zátěží pro okolí

Karlovarské letiště, které je v posledních letech ve ztrátě, by pronájmem mělo od F Air získat asi 2,5 milionu korun ročně. Ekonomický přínos je ale podle kritiků zanedbatelný ve srovnání s důsledky, které může mít provoz školy na lázeňské město a okolní obce. 

V Karlových Varech lidé opět demonstrovali proti vzniku letecké školy

Demonstrace proti záměru zřízení letecké školy (28.2.2019)

Desítky lidí z Karlových Varů, okolních obcí demonstrovaly 28. února před krajským úřadem proti záměru zřídit na letišti v Olšových vratech výcvikové středisko letecké školy.

 

Proti zřízení školy se postavili karlovarští zastupitelé, karlovarské hotely a restaurace a karlovarské Sdružení léčebných lázní. Hrozí podle nich neúměrné zatížení životního prostředí i karlovarské památkové zóny. Petici Spolku přátel Olšových Vrat podepsalo více než 2300 lidí.

Vedení kraje ale argumentovalo tím, že podmínky smlouvy jsou nastaveny tak, aby měl výcvik pilotů jen minimální vliv na okolí. Nebude se například létat nad lázeňským centrem, v podmínkách je omezena i doba, kdy mohou letadla vzlétat. Navíc na veřejném mezinárodním letišti mohou letadla F Air přistávat a vzlétat i bez dohody s krajem.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související