V Karlových Varech lidé opět demonstrovali proti vzniku letecké školy

28. únor 2019 12:00

Desítky lidí z Karlových Varů, okolních obcí demonstrovaly 28. února před krajským úřadem proti záměru zřídit na letišti v Olšových vratech výcvikové středisko letecké školy.

Aktualizace (28. února, 15:45) - I přes protesty části veřejnosti krajští zastupitelé dnes po několikahodinovém jednání rozhodli o další spolupráci s ČVUT (České vysoké učení technické). Jejím výsledkem by mohl být vznik regionální pobočky dopravní fakulty zaměřený na bakalářské obory v oblasti letecké dopravy.

Studenti fakulty by pak využívali zázemí pobočky soukromé letecké školy na karlovarském letišti. O vzniku letecké školy zatím definitivně rozhodnuto není.

Asi 60 protestujících se pokoušelo oslovit krajské zastupitele před jejich zasedáním. Svůj nesouhlas se vznikem školy lidé vyjádřili hesly na přinesených transparentech. Protestní demonstraci navíc doprovodil symbolický hukot letounů z reproduktorů. 

„Sešli jsme se podruhé. Poprvé to bylo při prezentaci na karlovarském letišti. Podruhé je to dnes. Chceme oslovit karlovarské zastupitele, kteří konečně budou, po několika měsících odkladů jednat o petici, kterou už podepsalo přes 2 300 občanů,“ řekl za organizátory protestního setkání Vladimír Melichar.

Podle protestujících zřízení letecké školy ovlivní život asi 67 tisíc obyvatel

Zvýšení letového provozu může podle nich mít vliv na okolní krajinu, včetně lázeňských pramenů či stanovické přehrady, která je zásobárnou pitné vody. Zřízení školy také prý zcela změní charakter letiště a vystaví obyvatele přilehlých obcí téměř nepřetržitému hluku.

„Nevadí nám letecká škola, ale hlavně její pilotní základna na letišti v Karlových Varech. Vadí nám to z mnoha důvodů. Hlavně jde o zdravotní stav obyvatel a lázeňských hostů. Ten by významně ovlivnil neustálý hluk daný plánovanou zátěží dvaceti tisíc startů a přistání v průběhu jednoho roku. Dalším důvodem je neprověření vlivu tohoto záměru na životní prostředí. Důležitá jsou i bezpečnostní rizika, například kvůli hrozbě případné havárie,“ dodal Melichar.

Karlovarský kraj na druhou stranu argumentuje ekonomickým přínosem pro letiště

Zřízení školy by mělo kraji přinést minimálně 2,5 milionu korun ročně, během pěti let by to mohlo být až 90 milionů. Letiště by navíc bylo využito i v době plánované rekonstrukce dráhy.

V souvislosti se zřízením školy F Air začal kraj jednat také s ČVUT o zřízení pobočky dopravní fakulty v kraji. Zatímco zpočátku ale vedení kraje uvedlo, že pobočka F Air by pro otevření vysoké školy byla výhoda, nyní kraj deklaroval, že je to nutná podmínka. Bez výcvikového střediska tak pobočka ČVUT v kraji nevznikne.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související