Karlovy Vary budou jednat o zrušení záměru letecké školy

14. listopad 2018 12:00

Karlovy Vary budou jednat s krajem o zrušení záměru na vznik letecké školy na karlovarském letišti. Usnesli se na tom zastupitelé města, a to přesto, že část vedení města považuje záměr za užitečný.

Chybělo ale důkladné představení záměru ze strany kraje, řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Proti záměru vznikla petice obyvatel obcí v okolí letiště, jejíž autoři za týden nasbírali už téměř tisícovku podpisů.

„Já osobně sdílím názor, že by se karlovarské letiště mělo rozšiřovat a mělo podpořit. Jenže Karlovarský kraj dostatečně nejednal s veřejností. Kdyby jednal s veřejností, nemusela by vzniknout tato petice. Já jsem pro to, abychom začali s krajem jednat. Jsme lázeňské město a určitě by tu hluk neměl být, ale na druhou stranu všichni tvrdíme, že je třeba, aby se město rozvíjelo a letiště je jednou z možností,“ uvedla Pfeffer Ferklová.

Záměr počítá s 20 tisíci vzlety a přílety ročně, aktuálně je toto číslo na pouhých pěti tisících

Podle Pavlíny Maříkové ze Spolku přátel Olšových Vrat by zřízení letecké školy představovalo denně až 55 vzletů a příletů. Celková kapacita záměru počítá až s 20 000 vzlety a přílety ročně. Nyní je obvyklý provoz na letišti okolo 5000 vzletů a příletů za rok.

Výrazně zvýšená kapacita by podle Maříkové znamenala neúměrnou hlukovou zátěž pro obyvatele okolních obcí i znečištění životního prostředí. Navíc zisk z letiště z provozu soukromé letecké školy by byl jen několik milionů korun ročně.

Kraj, který je majitelem karlovarského letiště, chce začátkem prosince uspořádat informační setkání k tématu letecké školy. „Osobně jsem byl účasten na zasedání zastupitelstva obce Kolová, kde zazněla řada zavádějících informací. Rádi bychom proto začátkem prosince uspořádali setkání, na které bychom kromě starostů a obyvatel dotčených obcí pozvali i zástupce letiště a letecké školy, kteří by jim vysvětlili veškeré podrobnosti,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související