Finské kuličky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:

500g mletého masa (půl hovězího, půl vepřového)
2 vařené brambory
1 cibuli
3 lžíce oleje
1 vejce
200ml smetany
2 jarní cibulky
sůl a pepř
3 lžíce hladké mouky
400ml drůbežího vývaru
200ml zakysané smetany

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, uvařené brambory nastrouháme, cibuli nasekáme najemno a osmahneme na trošce oleje. Vše přidáme k masu společně s vejcem, smetanou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou (včetně natě). Dochutíme solí, pepřem a důkladně promícháme, nejlépe rukou. Ze směsi tvarujeme mokrýma rukama kuličky. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme kuličky dozlatova. Kuličky potom vyjmeme, výpek zaprášíme hladkou moukou a osmahneme dozlatova.Za stálého míchání zalijeme drůbežím vývarem, přivedeme k varu a 15 min. povaříme. Postupně přiléváme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Nakonec kuličky v této omáčce prohřejeme.

Příloha: bramborová kaše nebo šťouchané brambory, rýže, zeleninová obloha

autor: posluchač