Filmový festival i kulturní léto. Karlovy Vary v roce 2023 čeká řada nejen kulturních akcí

6. únor 2023

Největší kulturní a společenské akce, ale také ty investiční, které čekají v roce 2023 město Karlovy Vary, představila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

Paní primátorko, jaké akce se budou v průběhu letošního roku v našem městě konat? Ať už v rámci lázeňství, příležitostných oslav nebo jiných důležitých kulturních akcí, které stojí za zmínku?

Čtěte také

Začneme lázeňskou sezonu, kterou budeme otvírat 5. až 7. května. Navazovat budeme Mezinárodním filmovým festivalem, ten proběhne letos od 30. června do 8. července. A Karlovaráci se určitě už těší na Karlovarské kulturní léto, které začne hned po festivalu a bude trvat zhruba do poloviny září.

S jakým rozpočtem bude pro letošní rok město hospodařit?

Karlovy Vary mají rozpočet zhruba 1,3 miliardy korun. Co se týká cestovního ruchu a lázeňství, tak přímo do infocentra města, které podporuje tyto aktivity, jde zhruba 25 milionů korun.

Velmi důležité téma − válka na Ukrajině a s ním spojená uprchlická krize. Jak jí město z vašeho pohledu zvládlo?

Čtěte také

Myslím si, že jsme ji zvládli velmi dobře. Celá ta krize začala někde v únoru minulého roku, kdy se tu objevili první uprchlíci. My jsme v té době vůbec nevěděli, co s nimi dělat a jak postupovat. Velmi nám vyšly vstříc hotely. Zejména to byl státní hotel Thermal. Pak už jsme věděli, jak se k tomu chovat. Zajistili jsme ubytování na lázeňském hotelu Trocnov, který kdysi patřil městu. Začal pomáhat i kraj. Je potřeba si říct, že za tím vším stáli lidé. Je potřeba poděkovat lidem, kteří tomu dennodenně věnovali úsilí.

Na co se Karlovy Vary zaměří v oblasti lázeňství? Jaké jsou pro letošek ty největší akce investiční? A co aktuálně patří k největším problémům města? I o tom byl rozhovor.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio