Fialky a saláty z lupení - dubnové obohacení jídelního lístku kytkožrouta

Křehké jarní listy obsahují vitamíny a minerály, fialky poslouží jako něžná ozdoba. Kdo má fialky obzvlášť v oblibě, může si udělat fialkový sirup.

Jarní salát nemusí být složený jenom z klasické zeleniny, v dubnu ho můžeme doplnit listy právě rostoucích rostlin. Patří mezi ně bršlice kozí noha a kerblík lesní, které se vyznačují petrželovou chutí a můžeme je tedy nasekat i do polévky. U obou trháme jen velmi mladé výhonky, které nám v lednici vydrží až 4 dny.

Zvláštní salátovou kapitolou jsou listy pampelišky a jí příbuzných bylin. Sbírat by se měly ještě před vykvetením rostliny, po něm se jejich kvalita mění, hořknou. Lidé si někdy listy pampelišky pletou s listy locik, prasetníků nebo čekanky, nebezpečí nehrozí, tyto byliny jsou jedlé. „Takže směle na louku a vychutnejte si jarní salátový hodokvas!“ radí Jana Vlková, propagátorka kytek k jídlu a autorka Květinové kuchařky.

Čtěte také

Milovníci fialek neboli violek vonných k nim mohou nejenom vonět a obdivovat je v trávě nebo ve vázičce na stole. Skvěle se jimi dají ozdobit nejrůznější sladká jídla, výborné jsou se šlehačkou, dobře chutnají i obalené v cukru. A pochopitelně také v už zmiňovaném salátu, zálivka by v tomto případě měla být z jemnějšího octa, jablečného nebo vinného, aby nepřekryla jemnou chuť fialek.

„Bez botanických znalostí je violka vonná snadno zaměnitelná s jinými druhy rodu Viola. Ani tato záměna nevadí, všechny violky jsou jedlé,“ ujišťuje Jana Vlková. Pokud se bez fialek neobejdete ani mimo jejich sezónu, můžete vyzkoušet fialkový sirup.

Spustit audio