Farní kostel v Lokti má další nový zvon. Zasvěcený je svatému Václavovi

29. září 2022 09:15

Do farního kostela v Lokti na Sokolovsku se po 80 letech vrací zvony. Místní spolek Loketské zvony se rozhodl je obnovit a díky veřejné sbírce se podařilo odlít už druhý zvon. Pojmenovaný je po svatém Václavovi a právě na svátek tohoto světce ho v Lokti při slavnostní mši posvětili.

Původní zvony z loketského kostela svatého Václava v roce 1942 odvezla a zničila německá armáda. O jejich obnovu se teď snaží spolek Loketské zvony, který díky veřejné sbírce nechal na jaře vyrobit zvon svatá Anežka.

Zvon svatý Václav a předsedkyně spolku Loketské zvony Jitka Hlavsová

Na svatého Václava byl v kostele vysvěcen druhý pojmenovaný právě po tomto světci Václav. Váží 220 kilogramů a je zdobený reliéfem svatého Václava a erbem města.

Podle starosty Lokte Petra Adamce zvoleného za Piráty je to především zásluhou spolku, že se už podařilo vyrobit dva ze tří zvonů: „Možná před pár lety, kdy s tím začínali, nevěřili, že to půjde tak rychle. Možná ta motivace pro ostatní dárce byla právě Anežka, která se tady objevila na jaře.“

V kostele už chybí jen poslední zvon, ten největší, zasvěcený Panně Marii. Bude vážit téměř 500 kilogramů. Členové spolku doufají, že se podaří na něj vybrat peníze během následujícího roku. 

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio