Eva Haufová: Flašinet je nevšední stroj, seniory vrací do mládí

20. únor 2023

Eva Haufová je flašinetářka z Habartova, kterou můžete znát z různých akcí v Karlovarském kraji. V odpoledním vysílání nám představila nejen historii tohoto nevšedního stroje.

Flašinet pochází z východní Asie, kde je známý od 16. století. Do Evropy se rozšířil v 18. století a hrálo se na něj nejprve na zámcích. Oblíbily si ho vyšší společenské vrstvy. „Nebyl to flašinet tak, jak je dneska vidíte. Byly to velké skříně. Není to hudební nástroj ale mechanický stroj. Bylo to třeba na závaží nebo na kliku. Časem se ale začaly stroje zmenšovat, až se dostaly do současné podoby,“ přiblížila Eva Haufová.

Slovo flašinet pochází z francouzštiny a u nás ho známe i pod pěkným názvem kolovrátek. Je to přenositelný hudební stroj, který funguje podobně jako malé harmonium nebo varhany. „Flašinet je jako varhany. Jsou v něm píšťalky, které jsou zavřené. Na válečku jsou trny, točením těmi trny otevíráte píšťalky, poháníte měch a píšťalka vždy pískne,“ vysvětlila flašinetářka.

K flašinetu Evu Haufovou přivedl osud

„Asi před sedmi lety jsem začala ztrácet cit v prstech. Jako celoživotního muzikanta vás to vyděsí. Doktoři řekli, že se s tím nedá nic dělat. Kytara, flétna, harmonika, všechno šlo stranou. Zrovna v tu dobu jsem se seznámila s flašinetářem Honzou z Ostrova. Tak jsem s nim šla zpívat. Po roce jsem si pořídila svůj flašinet. Zaměřuji se spíš na domovy seniorů, hledám staré písničky, které jsou zapomenuté, a je škoda aby se na ně zapomnělo.“

V současné době můžete Evu potkat na jarmarcích a právě i na akcích pro seniory. Pokud by mělo nějaké zařízení zájem, může si vystoupení flašinetářky objednat. „Vybírám písničky, které znají a zpíváme všichni společně. Je to pro seniory návrat do mládí,“ doplnila.

Poslechněte si ukázku hraní na flašinet v záznamu rozhovoru!

autoři: Radim Jehlík , nkr
Spustit audio