Energii vám nejen v zimních měsících dodají rozmarýna, káva nebo guarana

28. leden 2020

V zimě bývá ráno dlouho a večer brzy tma, přes den šero. Člověku to na náladě nepřidá a často se cítí i ospale a bez elánu. Chcete povzbuzení? Sáhněte po bylinkách, radí bylinkářka Vladimíra Štenglová.

„Pokud člověk potřebuje vzpružit, z místních bylinek mu dobře poslouží rozmarýna, může to být rozmarýnový čaj, aromatický olej nebo esence,“ říká bylinkářka. Do bylinné říše řadí také kávu, která je všeobecně známá svými povzbuzujícími účinky.

Dále Vladimíra Štenglová doporučuje guaranu a přípravky z ní: „Ta se musí užívat buď ve formě tinktury, kapslí nebo výtažku. Ve formě čaje příliš nefunguje a ani chuťově nevyhovuje. Guarana na rozdíl od kávy účinkuje pomaleji, ale efekt je dlouhodobější. Proto žádný přípravek z guarany neužívejte po 17. hodině, to byste v noci nespali.“ Guaranu ocení také studenti, protože tato bylina nejenže zahání únavu, ale také posiluje paměť.

Jestliže bojujete s nesoustředěností a zapomínáním, můžete vyzkoušet i šalvěj. Abyste se vyhnuli nežádoucím vedlejším účinkům při dlouhodobém užívání, dělejte si z ní ne nálev, ale pouze slabý odvar. „Malou lžičku šalvěje nebo množství na větší špičku nože nechte přejít varem a pijte jednou denně,“ instruuje bylinkářka.

U všech uvedených stavů, tedy při nadměrné únavě, ospalosti, ztrátě energie a zapomínání, je třeba se ujistit, že nejsou vyvolány nemocí. Není tedy od věci navštívit lékaře.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio