Dva obří komíny vyrůstající ze země. Tak vypadají historické vápenné pece ve Vendryni

15. prosinec 2014
Česko – země neznámá

Ve Vendryni na Třinecku na severu Moravy můžete vidět „Wopienky“. Tak místní říkají vápenným pecím, které tu stojí už skoro dvě stě let. Po dlouhá léta sloužily k pálení vápna z vápence, který se těžil ve zdejších lomech a sehrál důležitou roli v rozvoji místního průmyslu. Obec Vendryně leží přímo u česko-polské hranice a většina lidí tady hovoří hravě oběma jazyky a nejčastěji místním nářečím.

Nechybělo mnoho a dvanáctimetrové pece kruhovitého tvaru před pár lety padly k zemi. Obec se naštěstí zasadila o jejich záchranu, pece prošly rekonstrukcí a dnes jsou kulturní památkou, která připomíná historii těžkého průmyslu na Třinecku.

Historické pece ve Vendryni mají tvar komínů

„Je to specifikum, protože to rozhodně nemají v každé dědině,“ říká starosta obce Bohuslav Raszka. „Pece se tu postavily, protože tady byl vápenný lom a přepálené vápno se z pecí začalo vozit koňmi do hutí a železáren v Třinci. Až do té doby byla Vendryně větší než Třinec.“

Obě pece fungovaly na stejném principu – dole byl rošt a nahoře se do pece sypal vápenný kámen. Ten spolu s uhlím a dřevem postupně prohoříval a chemickou reakcí vznikalo pálené vápno.

„Pamatuju se, že mi bylo šest let, když mě tady tatínek k pecím přivedl. Z pecí se pořádně kouřilo. To bylo v roce 1965, kdy se v nich vypalovalo naposled,“ vzpomíná Bohuslav Raszka.

Dnes se historické vápenné pece, které leží asi dva kilometry od centra Vendryně, nacházejí na naučné stezce „Za krásami vendryňské přírody“ a jsou také jednou ze zastávek místních cyklostezek, které křižují česko-polské příhraničí.

autor: čan
Spustit audio