Duch vojáka nebo Kristus, i to bylo k vidění na kopci Hard

21. září 2021

Rozhledna Hard se nachází na stejnojmenném návrší přímo ve městě Sokolov v Karlovarském kraji. Kvůli okolním stromům je sice vidět jen část výhledů, ale i tak jistě stojí za to místo navštívit už kvůli jeho historii.

„Rozhledna je vysoká 14,5 metrů, nachází se v nadmořské výšce 450 metrů a na její vrchol vede celkem 55 schodů,“ řekl na úvod ředitel Muzea Sokolov Michael Rund, který dále pokračoval výkladem o historii místa: „Kopec byl už od středověku obývaný, dokonce se tady nacházelo popraviště a ještě v 18. století tady byli lidé stínáni mečem.“

Koncem 19. století tady byl postaven takzvaný gloriet. Ten byl kolem roku 1907 nahrazen rozhlednou, která dle slov ředitele muzea vypadala velice podobně jako ta, kterou zde vidíme dnes. Ve 30. letech 20. století došlo k přebudování rozhledny na památník obětem 1. světové války, jehož dominantou se stala 5 metrů vysoká socha.

Duch vojáka vystupující z hrobu nebo Rio de Janeiro?

„Podle původní interpretace mělo jít o sochu ducha vojáka, který vystupuje z hrobu, má roztažené ruce a dívá se směrem k městu Sokolov. Později byl interpretován jako Kristus, takže socha byla porovnávána i s tou známou sochou v Riu de Janeiru,“ popsal Michael Rund. Socha byla koncem 2. světové války zničena pro účely zbrojního průmyslu. Od druhé světové války bylo místo v poněkud dezolátním stavu. „Město Sokolov kolem roku 2001 rozhodlo, že se místo vrátí do podoby z roku 1907, a tak teď stojíme v této rozhledně,“ řekl Rund.

Co se výhledů týče, je možné spatřit například jezero Medard, tisovskou elektrárnu, městečko Březová, nebo třeba část samotného města Sokolov. Klíč od rozhledny je nutné si zapůjčit v blízké budově Policie ČR po předložení občanského průkazu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio