Dotace nevyšla. Místo po základní škole v Sokolově zatím zůstane prázdné

12. říjen 2017

Sokolov zřejmě letos nedostane dotaci na výstavbu moderního domova pro seniory. Ten měl nahradit vloni zbouranou základní školu.

O tom, že ministerstvo práce a sociálních věcí dotaci nepřidělilo, má radnice zatím neoficiální informace. Pokud se to potvrdí, bude se o získání příspěvku znovu snažit příští rok.

Pokud by se dotaci od ministerstva nepodařilo získat ani příští rok, rozhodování, jak s projektem naložit, bude už zřejmě na nově zvoleném zastupitelstvu. Variantou by byla postupná výstavba domova z vlastního rozpočtu, případně s pomocí úvěru.

Celkové náklady mají být 130 milionů korun. Z dotace bude město požadovat zhruba 80 milionů, zbývající částku zaplatí radnice.

Výstavba domova pro seniory byla jedním ze zásadních plánů současného vedení města. V Sokolově zařízení s nepřetržitou péčí pro seniory zatím není. Podle projektu by měla budova nabídnout 40 jednolůžkových pokojů a 10 dvoulůžkových pro manželské páry nebo klienty, kteří nechtějí bydlet sami. Každý pokoj má mít vlastní sociální zařízení, součástí projektu je i veškeré zázemí pro personál.

Kvůli plánované stavbě nechalo město zbourat budovu bývalé základní školy v Sokolovské ulici, která byla od roku 2012 nevyužívaná. Školu se nepodařilo prodat ani pro ni najít jiné využití a její rekonstrukce by byla zřejmě ještě nákladnější než výstavba nové budovy. Na jejím místě je nyní prázdné prostranství.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio