Dort Harlekýn. Dvě různé šlehačky, oříšky a čokoláda. Dezert jedna báseň

Recept na první pohled vypadá složitě, ale to je jen zdání. Nejsložitější je příprava kakaové šlehačky. Vlastně není vůbec náročná, jen počítejme s tím, že ji musíme začít připravovat den předem. Komu by se však nechtělo vařit tuto šlehačku, může ji koupit v kelímku jako šlehačku pařížskou.

Ingredience
  • Na kakaový dortový korpus: 6 vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • 25 g másla
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • Na ozdobení: 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička moučkového cukru
  • Na kakaovou šlehačku: 300 ml smetany ke šlehání
  • 25 g kakaa
  • 2 lžičky cukru
  • čokoláda, oříšky

Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a kakaem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a po částech ho promícháme se žloutkovou směsí. Lehce vmícháme mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vychladnout, a pak ho vodorovně dvakrát prokrojíme.

Na spodní díl rozetřeme 2/3 kakaové šlehačky, přiklopíme druhým dílem korpusu, na který rozetřeme o něco menší polovinu světlé šlehačky. Přiklopíme horním dílem a celý povrch dortu potřeme bílou šlehačkou. Strany dortu obalíme v mletých oříšcích nebo ve strouhané čokoládě. Zbylé šlehačky naplníme do cukrářských sáčků s ozdobnými trubičkami a po obvodu dortu nastříkáme pusinky. Nakonec dozdobíme hoblinkami čokolády nebo čokoládovými pecičkami.

Přípravy šlehačky: Vychlazenou smetanu smícháme s cukrem a vyšleháme na pevnou šlehačku.

Příprava kakaové šlehačky: Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku, přidáme krupicový cukr, proseté kakao, dobře promícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Po vychladnutí uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet. Pak kakaovou hmotu vyšleháme na pevnou šlehačku.

autor: iko