Domácí zavařené maso si podle lektorky vaření z jedlých rostlin zamilujete
Když si maso sami naložíte, má to z pohledu Jany Vlkové dvě nesporné výhody. Je vám kdykoli k dispozici. A zejména přesně znáte složení své masové konzervy.
„Mně se to zdá jednodušší a lepší, než si objednávat jídlo v plastových krabicích z restaurace. Mít zavařené maso hezky doma ve spíži na poličce a skleničku vytáhnout, když zrovna dostaneme hlad,“ říká lektorka vaření z jedlých rostlin a autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Do svých domácích masových konzerv přidává v létě nasušené bylinky a podzimní semínka. Planě rostoucí rostliny se v minulosti mnohem víc než dnes používaly jako koření. Jana Vlková doporučuje se k této tradici vrátit a vyzkoušet pikantní chuť např. semen hořčice, česnáčku anebo barborky.
Nakládané maso
- Pro 4 osoby: 4 velká rajčata
- 2 cibule
- 1 vepřová panenka
- koření z vlastních zásob
- rozmarýn
- tymián
- bobkový list
- nové koření
- pepř
Panenku nakrájíme na kousky, osmahneme na olivovém oleji a dáme stranou.
Nakrájíme cibuli na kostičky a na olivovém oleji osmahneme dozlatova.
Přidáme oloupaná rajčata a maso.
Přidáme oblíbené koření. Můžeme použít i bylinky nasbírané v létě, mateřídoušku apod.
Směs dusíme cca 1 hodinu pomalu při mírné teplotě.
Naplníme do zavařovacích lahví, uzavřeme patentním uzávěrem a pasterizujeme v myčce (intenzivní program) nebo v zavařovacím hrnci při vyšší teplotě 45 minut až hodinu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.