Do zámku v Novém Městě nad Metují a do Pekla za pohádkovou architekturou Dušana Jurkoviče

29. srpen 2022

Z pohádky do pohádky, ze zámku do Pekla, z městské památkové rezervace do rezervace přírodní. Vítejte v zámeckém areálu v Novém Městě nad Metují v Královéhradeckém kraji a také v pekelném údolí v podhůří Orlických hor. Stopy slavného slovenského architekta Dušana Jurkoviče najdete na obou místech.

Novoměstský zámek, který je součástí městské památkové rezervace, byl založen v roce 1501 Janem Černčickým z Kácova. Zámecká zahrada i zámek samotný byly naposledy stavebně upravené slovenským architektem Dušanem Jurkovičem v letech 1909 až 1915 na přání novodobých majitelů, průmyslnické rodiny Bartoňů z Dobenína. Návštěvníci tak mohou obdivovat autentické interiéry ve stylu vrcholné secese, art deco, kubismu a funkcionalismu.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Rodina Bartoňů zámek vlastnila do roku 1948, poté byl znárodněn a do roku 1991 ho spravoval stát. V roce 1992 získal Josef Marian Bartoń – Dobenín v restituci zpátky nejen zámek, ale i další majetek, včetně pozemků a bývalého mlýna v údolí Peklo. Dnes je zámek celoročně otevřený pro veřejnost. Stejně tak mají otevřeno v Pekle i v restauraci Bartoňova útulna.

Zámeckou zahradu zdobí pohádkový most

V červenci roku 2008 byl zámek spolu s areálem zahrad prohlášen národní kulturní památkou. Horní část zahrady je rozčleněna terasami s květinovými záhony a dřevěnými plůtky. Původně obranný příkop nechal Jurkovič překlenout krytým dřevěným mostem ve stylu lidové architektury Valašska. Návštěvníkům připomíná podlouhlou perníkovou chaloupku.

Dřevěný krytý most podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče v zámecké zahradě

Spodní parter zahrady byl podle slovenského architekta upraven ve stylu francouzských zahrad, terasy pod zámkem, ze kterých se můžete kochat výhledem, odkazují k Itálii.

Když na začátku 20. století Bartoňové zámek koupili a pověřili Dušana Jurkoviče a Pavla Janáka přestavbou, dali zároveň požadavek, aby se jim tam dobře žilo a pracovalo.

V zámku tak uvidíte mimo jiné žebrovou síň nebo zimní zahradu se zdmi zdobenými kamínky z řeky Metuje. A také krásnou zámeckou prvorepublikovou kuchyni, ve které se připravovalo mimo jiné i menu pro prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. I pod těmito návrhy a výzdobou interiéru je podepsán architekt Jurkovič.

Zámecká kuchyň podle návrhu Dušana Jurkoviče

Nebe, Peklo, Ráj a Vodník

Kromě reprezentativních prostor zámeckých interiérů je možné navštívit i půdu a sklep v prohlídkovém okruhu s názvem "Od půdy po sklep". A třeba i trochu pracovat a zanechat tu tak svou stopu. Kladívko, hřebík a prkýnko vám tu poskytnou zdarma.

Ve francouzské zahradě a před zámkem potkáte repliky sošek kamenných trpaslíků, které představují alegorii lidských charakterů a vlastností z dílny slavného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna.

Vodník v náhodu v Pekle

Ze zámeckého „ráje“ se pak můžete vydat do nedalekého Pekla, přírodní rezervace na soutoku řeky Metuje a Olešky mezi Novým Městem nad Metují a Náchodem.

Peklo je malebné údolí ve stejnojmenné obci v sousedství Nového Města nad Metují. Dominantou této osady je bývalý mlýn, dnes Bartoňova útulna neboli výletní restaurace s občerstvením, opět přestavěná podle návrhu Dušana Jurkoviče. Čertovské dřevěné skulptury jsou z dílny Ivana Dědka Šmída.

V Pekle u Nového Města nad Metují

Z Pekla můžete pokračovat údolím jedné z říček nebo další cestou k Jiráskově chatě a k rozhledně Dobrošov. A nezapomeňte pozdravit i charismatického kamenného vodníka v romantickém zákoutí v mlýnském náhonu v Pekle.

Spustit audio