Do osady Hrušková u Sokolova se vrací tradice vyprovázení svatého Mikuláše

4. prosinec 2019 10:00

Od trosek kostela nedaleko Hruškové na Sokolovsku dnes (4.12.) lidé symbolicky vyprovodí svatého Mikuláše. U bývalé památky, zasvěcené právě svatému Mikuláši, vystoupí pěvecký sbor Cubitus z Lokte. Chybět nebudou ani čert, anděl a Mikuláš.

Právě od hory Krudum nedaleko Hruškové podle starých legend vycházel sv. Mikuláš na svou cestu. Akce bude podle města Sokolov o to symboličtější, že se koná 4. prosince na svátek sv. Barbory, patronky horníků. Havíři jsou totiž dalšími postavami z legend, které jsou spojené s tímto místem. V kostele sv. Mikuláše totiž jednou za rok vystupují z hlubin mrtví havíři.

Čtěte také

Pověst o cestě svatého Mikuláše, který naděluje dětem dárky, se v regionu tradovala už na konci 40. let 20. století, řekl karlovarský historik Stanislav Burachovič. Tradice ale zanikla s odsunem německého obyvatelstva.

Archeologický výzkum později odhalil, že pověst měla reálný základ, který se opíral o kostel zasvěcený tomuto svatému. Ten stával na rozcestí nad obcí Hrušková a zanikl už ve středověku. Díky výzkumu jsou dnes ruiny kostela oblíbeným výletním cílem. Právě organizátoři výzkumu se rozhodli tradici vyprovázení sv. Mikuláše z tohoto místa obnovit.

Letošní program doplní vystoupení pěveckého sboru Cubitus z Lokte a občerstvení od Loktetských městských lesů. Příjezd ke kostelu je možný kolem sokolovského koupaliště Michal do osady Hrušková, kde je nutné zaparkovat a zbytek dojít pěšky. Akce začíná v 16 hodin.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Městský úřad Sokolov; sokolov.cz
Spustit audio

Související