Diamantové klenby uvidíte na Tachovsku jen na zámku Bor a v protější kapli

30. prosinec 2022
Poklady minulosti

Unikátní sklípkové či takzvané diamantové klenby jsou v celých Čechách sice sem tam k vidění, ale na Tachovsku je spatříte jen a pouze na zámku Bor a v protější kapli sv. Jana Křtitele.

Na zámku je možné tyto krásně tvarované stropy obdivovat ve Švamberském sále, v přilehlé hradní kapli sv. Vavřince, a v nedalekém klášterním komplexu, kde se nachází kaple sv. Jana Křtitele. „Švamberský sál zde vznikal už na počátku 15. století. Nese název po zakladatelích tohoto hradu, nyní zámku, tedy po velmi významném šlechtickém rodu Švamberků,“ sdělila na úvod kastelánka zámku Bor Galina Marianna Kortanová.

Unikátem zde jsou sklípkové klenby, kterým se také říká diamantové. „Je to proto, že vypadají jako broušený diamant. Jde o velice originální klenby, které na Tachovsku uvidíte pouze tady. Tento prvek se k nám dostal ze Saska, přičemž v Čechách není tak častý. Objevuje se například v klášteře v Kadani, v Bechyni, na hradě Karlštejn, na Kunětické hoře, nebo na Pernštejně,“ řekla kastelánka, která dále pokračovala:

„Svou složitostí a originalitou mají zřejmě tyto klenby poukazovat na honosnost rodu. Švamberkové chtěli poukázat na to, jak jsou významní a pravděpodobně to byl prostor, kde vítali své hosty a návštěvy, a tak chtěli, aby to tady vypadalo velmi pěkně.“

Klenby v hradní kapli sv. Vavřince jsou dokonce vymalovány. Jedná se o renesanční fresku, na níž jsou znázorněni světci a další různé prvky, některé také z dob baroka, kdy byla kaple přestavována.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio