Delfín mu změnil život. George Karbus pochází z Varů, s rodinou procestoval kus světa

27. červenec 2023

Pochází z Karlových Varů, ale už téměř 20 let žije na pobřeží Irska. George Karbus je fotograf divoké přírody. O kvalitě jeho práce vypovídá nejen velký počet fanoušků na sociálních sítích, ale také řada trofejí z nejprestižnějších soutěží po celém světe.

Pro rodáka ze západočeského lázeňského města se v roce 2004 stalo novým domovem západní pobřeží Irska. V Atlantiku našel nejen domov, ale také sám sebe a nového přítele. Tím se stal divoký delfín, který mu, jak říká, změnil život.

Delfín George Karbuse naučil pohybovat se ve vodě ladně, to mu umožňuje pořizovat kvalitnější snímky

„Potkali jsme ho hned poté, co jsme se tam přistěhovali. Je to samice delfína skákavého, tenkrát ji bylo pět let. Byla ohromně hravá, neměla rodinu a ráda plavala s lidmi. Nikdy mě nenapadlo, že v Irsku budu plavat s delfínem. Tím jak nás okouzlila, chodili jsme za ní víc a víc. Zlepšovali jsme se jako potápěči, já si koupil první podvodní foťák. Právě díky tomu vztahu s tímto delfínem jsem začal fotit dost unikátní fotky, které začaly vyhrávat velké soutěže. Právě tím jsme se dostali do světa kytovců,“ vzpomíná fotograf.

Georgeova láska k přírodě, podmořskému světu a fotografii se silně odráží v jeho tvorbě. Spolu se svou rodinou se vydal na cesty po světových oceánech, na kterých se setkal s kosatkami, běluhami, žraloky i obřími keporkaky. Vše zachytil na fotografiích, které fascinují svět.

O kvalitě jeho práce vypovídá nejen velký počet fanoušků, ale také řada trofejí z nejprestižnějších fotografických soutěží světa. Pravidelně publikuje v časopisech Nature´s Best, BBC Wildlife magazine, BBC Focus, Nikon Pro nebo Outdoor Photography.

Proč odešel z Čech zrovna do Irska? Jaké to je cestovat i s malými dětmi? Proč se nebojí ve volné a drsné přírodě o své děti? Nejen to se dozvíte z rozhovoru! 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.