Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich: Legend of Xanadu

10. listopad 2023

Jednou z nejočekávanějších skupin na různých oldies a retro akcích byla kapela Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich.

Jméno kapely Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich bylo v době, kdy se skupina ocitla na vrcholu slávy a hitparád, jakousi noční můrou pro hudební recenzenty, rozhlasové moderátory a discjockeye a tak si skupina název zkrátila na počáteční písmena svých jmen.

Kapelník a zpěvák Dave Dee je patrně nejslavnějším policistou v historii rockové hudby, což si vysloužil tím, že jako policejní kadet asistoval v dubnu r. 1960 u smrtelné automobilové nehody jednoho z průkopníků klasického rock and rollu, Eddieho Cochrana. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich vznikli v Sallisbury a zpočátku, jako tisíce jiných souborů, začali hrát na tancovačkách a zábavních akcích v okolí. V r. 1962 se vypravili stejně jako mnoho dalších britských kapel, včetně Beatles, do Německa, kde získali angažmá v klubu Top Ten. Zde si získali dobrou pověst díky veselé a optimistické muzice, ale i klaudiánám a též pečlivě nacvičenými, ale jako by náhodnými komediálními scénami.

Zásadním zlomem v muzice kapely Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich byl okamžik, kdy padli do oka dvojici hitmakerů Kena Howarda a Alana Blaikleyho. Složili pro ně písničky, které z nich udělaly jednu z nejpopulárnějších skupin své doby. Legenda o Xanadu se v r. 1968 vyšplhala na první místo. Práskání bičem v této skladbě docílili muzikanti ve studiu a to údery prázdnou lahví do strun.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.