Couračka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

(zelná polévka se smetanou)podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny 6 porcí:

  • 1,5 l vody
  • 500 g brambor
  • 300 g kysaného zelí
  • 3 zrnka pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 70 g slaniny
  • 1 klobása
  • 200 ml sladké smetany
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

Zelí překrájíme na drobnější kousky, vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl a koření a oloupané, omyté a na kostky nakrájené brambory a vaříme 15-30 min. Potom do polévky přidáme rozpálenou, na nudličky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásu. Na závěr zahustíme polévku smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme.

Celková doba přípravy je cca 45 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.