Couračka
(zelná polévka se smetanou)podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny 6 porcí:
- 1,5 l vody
- 500 g brambor
- 300 g kysaného zelí
- 3 zrnka pepře
- 3 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- 70 g slaniny
- 1 klobása
- 200 ml sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
Zelí překrájíme na drobnější kousky, vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl a koření a oloupané, omyté a na kostky nakrájené brambory a vaříme 15-30 min. Potom do polévky přidáme rozpálenou, na nudličky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásu. Na závěr zahustíme polévku smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme.
Celková doba přípravy je cca 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.