Chris Rea slaví 69. narozeniny

4. březen 2020

Irský muzikant Chris Rea, kterého známe i z českých pódií, vycházel ze hry černošských bluesových zpěváků a kytaristů. Dnes slaví narozeniny, proto mu Zdeněk Raboch věnuje tento pořad.

Majitel chraplavého hlasu Christopher Anton Rea je napůl Ir a napůl Ital. Na hudební scénu 80. let 20. století vnášel jeden hit za druhým, ale na začátku 70. let bychom ho našli jako zaměstnance rodinné prodejny zmrzliny v Middelsborough a továrního dělníka, kde pracoval na poloviční úvazek.

Hlavním důvodem tohoto pracovního nasazení byla nejen touha získat kýžený hudební nástroj, tedy kytaru, ale také zájem zvládnout ji natolik, aby si mohl zahrát s místní profesionální kapelou, jejíž zpěvák David Coverdale byl právě v té době angažován do skupiny Deep Purple.

V roce 1975 získává skupina, která se teď jmenuje Beautifel Losers, cenu hudebního časopisu Melody Maker jako objev roku, ale žádná velká výhoda z toho nebyla.

Po dvou letech hledání vlastní identity a výměny několika desítek hráčů se kapela rozpadá a Chris Rea odchází za vidinou sólových úspěchů.

Skladba Fool, kterou napsal pro svoji sestru, slavila úspěch na obou stranách Atlantiku. 80. léta pro něho byla velice úspěšná, ale od 90. let se potýká se zdravotními problémy. I tak je stále v rámci možností činný a jeho skladby jsou stále slyšet.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.