Chodov převezme a opraví evangelický kostel

24. leden 2022 08:55

Evangelický kostel v Chodově na Sokolovsku bezúplatně převezme do své správy město. Půjde o druhou kulturní památku, o kterou se bude starat. Na bezúplatném převodu se radnice dohodla s místními farníky.

Před 15 lety Chodov získal do své péče kostel svatého Vavřince. Letos se začne starat o další kulturní památku v centru města – evangelický kostel. Bezplatně ho dostane od sboru Českobratrské církve evangelické.

Její členové se sice o památku starali, ale v současné době už nemají tolik možností zajistit finance na další rekonstrukci. Práce se týkají například fasády nebo varhan, které pochází z roku 1907. Právě s tím vším chce město pomoct.

„Máme na začátku února zastupitelstvo, které by mělo schválit darovací smlouvu. Poté proběhne běžná úředničina a ještě v letošním roce bychom chtěli zahájit projektové přípravy na ty věci, u kterých budeme žádat o dotaci, což jsou fasáda a oprava střechy. Pokud se vše povede, tak třeba už v příštím roce bychom mohli začít první práce,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger z hnutí Místní.

Město tak získalo další místo, kde plánuje konání různých koncertů klasické hudby. Zahrada i fara zůstává i nadále v majetku církve.

Spustit audio