Chmelíčky šparglíčky
Chmelové výhonky, chmelíčky, se uplatní ve všech receptech, kde je chřest – v polévkách, omeletách, studených salátech...
Suroviny pro 4 osoby:
200–300 g výhonků chmele otáčivého
sůl
mletý pepř
4 plátky dušené šunky
10 malých brambor
1 lžíce másla
1 lžíce sušeného modřínového jehličí
Suroviny na omáčku:
2 šalotky
200 ml bílého vína
50 ml vinného octa
2 žloutky
125 g přepuštěného másla
hrst bršlice kozí nohy
Postup:
Chmelové výhonky sbíráme rukou, bez použití nůžek (tak bude zelenina rovnou připravená a tuhé, dřevnaté části zůstanou v přírodě, aby znovu obrazily).
Výhonky omyjeme, spaříme v osolené vodě a prudce ochladíme ve studené lázni. Nemusí se vařit, dají se chroupat i syrové. Naaranžujeme je na talíř omotané plátkem šunky.
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Kvalitní brambůrky stačí jen lehce pokapat rozpuštěným máslem. Staré brambory podle velikosti nakrájíme a lehce orestujeme na másle na pánvi.
Hotové brambory poprášíme na hrubší prášek nadrceným sušeným modřínovým jehličím.
Šalotky na omáčku očistíme a nakrájíme na drobno. V kastrůlku přivedeme k varu víno a ocet, přidáme šalotku. Vaříme odkryté, dokud nedostaneme objem asi 3 polévkových lžic. Scedíme.
Se získanou vinno-octovou redukcí vyšleháme v teplé vodní lázni žloutky do hladké pěny. Odstavíme z ohně a za stálého míchání po částech přidáváme přepuštěné máslo.
Do hotové omáčky přihodíme na velmi jemno nasekanou bršlici kozí nohu. Nakonec ji osolíme a opepříme.
Ještě teplou omáčkou zalijeme připravené chmelíčky a okamžitě podáváme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka