Sběratelství loutek je koníček náročný na čas, finance i prostor

21. květen 2024

Mezi nejznámější soukromé sběratele loutek v Česku patří manželé Jiráskovi z Brna a prof. Milan Knížák z Prahy. Nejen s nimi, ale také s drobnými sběrateli spolupracuje Muzeum loutek v Plzni.

„Je několik typů loutek, které můžeme sbírat. Jsou to marionety, to jsou poměrně velké loutky, ale také maňásci, javajky nebo manekýni,“ vyjmenovává ty základní Veronika Plachá, kurátorka Muzea loutek v Plzni. Některé speciální loutky mohou mít i životní velikost. O které loutky soukromých sběratelů by mělo muzeum zájem? Proč vyhlásilo sbírku týkající se Hurvínka?

Sběratel motoveteránů Zdeněk Bálek z Žerovic na Přešticku provozuje tři muzea, a to v Bečově, Kašperských Horách a Železné Rudě. Ve své sbírce má přes 200 motocyklů veteránů, asi 80 historických jízdních kol a také několik starých automobilů. Které rarity představuje v železnorudském muzeu?

Zveme např. na Výstavu kosatců 24. až 26. 5. v Nepomuku a 31. 5. a 1. 6. ve Kdyni, na turistický pochod Krajem léčivých vod 25. 5. po trasách v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, na Domažlický festival vína 25. 5. a na Světový den her 28. 5. v Chebu

„Juka podporuje činnost jater a ledvin, čímž pomáhá detoxikaci. Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol. Má antibiotické a protiplísňové účinky, je protizánětlivá. Je vhodná jako podpůrná léčba při diabetu 2. typu. Při užívání juky bychom měli hodně pít, abychom se zbavili toxinů, které v sobě máme,“ radí bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Na zahradě vám juka pokvete celé léto. Jak ji pěstovat?

Z jakého důvodu neplodí pětiletý kaštan jedlý? Na dotaz posluchače odpovídá Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio