Chebští herci čtou v divadle Opilecké historky

6. květen 2020 12:00

Herci Západočeského divadla v Chebu čtou na různých místech divadelní budovy humorné povídky. Prostřednictvím sociálních sítí je mohou vidět lidé v šatnách, na jevišti, na terase, v hledišti, zákulisí, na toaletě i v divadelní kavárně.

Jde o akci nazvanou Pojďte s námi za knížkami. Podílí se na ní Městská knihovna a Západočeské divadlo v Chebu.

„Když jsem oslovila ředitele Západočeského divadla v Chebu Jana Svobodu, zde by do toho nešel s námi, byl hned pro," poznamenává ředitelka Městské knihovny v Chebu Martina Kuželová.

Původně počítali v knihovně s tím, že by herci četli díla současných autorů. Narazili ale na problém s autorskými právy. A tak padla volba na Jaroslava Haška a jeho Opilecké historky.

Opilecké historky čte herec Daniel Mišák ze Západočeského divadla v Chebu

Herci Západočeského divadla v Chebu tak začali číst krátké příběhy přibližující pražské bohémy, flamendry, svérázné figurky a opilce z doby před první světovou válkou. „Posluchači je najdou na Youtube, na facebookovém profilu knihovny a na webu města Cheb," informovala ředitelka.

Lidé uslyší například Jindřicha Skopce, Magdalenu Hniličkovou, Petra Németha, Pavlu Janiššovou, Pavla Marka, Vladimíru Vítovou, Daniela Mišáka, Radmilu Urbanovou, Elišku Huber Malíkovou a další. Po Opileckých historkách by mohly přijít na řadu Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy.

autoři: Josef Šorfa , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio